Devecto asiakastarpeesta: Pk-yritys vie kansainvälisille markkinoille ohjelmistoja sisältävän tuotteen, jota myydään tuhansia, jollei jopa miljoonia kappaleita. Joka kolmannessa tuotteessa havaitaan käytössä jokin vika, joka pitää korjata. Mallipohjaisella suunnittelulla vika olisi havaittu jo tuotekehitysvaiheessa.

Devecton ohjelmistokehittäjistä usea työskentelee testaamisen parissa. Erikoisalaa on mallipohjainen suunnittelu, jota hyödynnetään sekä ohjaukseen käytettävän ohjelmiston suunnittelussa ja testaamisessa. Mallipohjaisessa suunnittelussa ohjattavasta kohteesta tehdään ensin malli, jota vasten ohjausalgoritmi ja ohjelmistoarkkitehtuuri kehitetään.

– Testaamisen merkitys kasvaa etenkin pk-yrityksissä, jotka kasvavat ja kansainvälistyvät. Vian korjaaminen Papua-Uusi-Guinealaisessa kohteessa tulee jo aika kalliiksi. Uusien tuotteiden järjestelmällinen testaaminen ja muutosten hallinta tuovat säästöjä pitkällä aikavälillä, toteaa teknologia- ja liiketoimintajohtaja Harri Laukkanen.

Devecton ja asiakkaan ohjelmistosuunnittelijat tuottavat koodin päivisin, ja Devecton suunnittelema automaattinen testiohjelmisto testaa koodin öisin. Aamulla suunnittelijan sähköpostissa on tieto, onko edellisenä päivänä tehty koodi timanttista vai pitääkö sitä parannella.

– Testiohjelmisto on kertainvestointi, jota voidaan hyödyntää useiden eri tuotteiden testaamiseen. Uuteen tuotteeseen siirtyminen vaatii vain päivityksen softaan, neuvoo Laukkanen.

Mallipohjaisessa suunnittelussa voidaan myös rakentaa simulaattoreita, joilla testataan isojen koneiden toimintaa. Simulaattori on turvallisempi keino testata prototyyppiä kuin laittaa käyttäjä kokeilemaan jarrujen tai vaikkapa turvalaitteiden toimintaa häiriötilanteissa.

– Esimerkiksi ohjausohjelmisto voidaan todentaa jo ennen kuin se on edes valmistettu fyysisesti. Testauksessa voidaan havaita esimerkiksi, että mekaniikkaan tai hydrauliikkaan tarvitaan jokin muutos, jota ilman kone rikkoontuisi käytössä. Säästetään aikaa, kun vika voidaan korjata tuotekehitysvaiheessa. Tuote voidaan viedä markkinoille nopeammin, sanoo Laukkanen.

– Testaamisella saavutetut säästöt voivat siis olla jopa satoja tuhansia euroja ja ihmishenkiä, lisää Laukkanen.

Devecton laitetoimittajapartneri on National Instruments. Devecton ohjelmisto-osaaminen on kuitenkin laitteistoriippumatonta.

Lisätietoa:

Harri Laukkanen
Teknologia- ja liiketoimintajohtaja
+358 43 820 0482
harri.laukkanen@devecto.com